Tips en trucs

1. Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van te voren.

2. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes, die u vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de barbecue/houtskool/aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.

3. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.

4. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.

5. Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed.

6. Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.

7. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

8. Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.

9. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.

10. Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later gaat het vanzelf los.

11. Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur: 
1e rundvlees (biefstuk) rood/rose,
2e kalfs- en lamsvlees, spiezen rose/gaar,
3e varkensvlees en papilottes helemaal gaar,
4e voorgegaarde producten zoals: worstjes, spare-ribs, kipproducten, kebabs.

12. Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.

13. Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.

14. Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.

Direct of indirect garen?

Met direct garen gril je het eten rechtstreeks boven de hittebron. Direct garen doe je met kleine gerechten die een korte bereidingstijd nodig hebben.

Bij indirect garen wordt het gerecht tussen of naast de hittebron geplaatst, dus niet direct erboven op. Indirect garen gebeurt altijd met gesloten deksel. Het is een perfecte methode voor grote stukken vlees die een langere gaartijd nodig hebben, zoals rollade en kip!

Check de kerntemperatuur

Om de juiste garing van het eten te bepalen, kun je gebruik maken van een vlees-thermometer. Steek voor de kerntemperatuur altijd de punt van de thermometer in het hart van het dikste gedeelte van het vlees. Vraag in de winkel naar de juiste kerntemperatuur voor het door jou gekochte vlees.

Rundvlees
Rood 48 ºC • Rose 55 ºC • Gaar 70 ºC

Kalfsvlees
Rose 55 ºC • Gaar 70 ºC

Varkensvlees
Rose 60 ºC • Gaar 70 ºC

Lamsvlees
Rose 55 ºC • Gaar 70 ºC

Kip
Gaar 75 ºC

Hoeveel heb ik nodig?
Natuurlijk wil je niet het risico lopen dat er niet genoeg is voor iedereen. Reken per persoon (volwassene) 4 à 5 stukjes vlees en/of vis, 200 gram salade en 1/4 (stok)brood. Vul deze basis aan met bijgerechten naar keuze en serveer diverse sausjes. Combineer de traditionele saté-, knoflook- en barbecuesaus met verrassende minder bekende sausjes of tapenades. Vergeet de kruidenboter niet! Ook het dessert kunt u op de barbecue bereiden, zoals een warm fruitpakketje met ijs.

Grote groepen 
Iets te vieren? Wil je graag een barbecue organiseren? Dan is het wel zo prettig dat alles goed geregeld is en je niet de hele avond met de barbeue bezig bent. Wij verzorgen ook een compleet barbecuefeest voor grote groepen, zoals verenigingen, bedrijven en grote partijen. Van eenvoudig tot exclusief. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. 

Kinderen en barbecueën 
Kinderen vinden het heerlijk om buiten te eten. En barbecueën is natuurlijk helemaal een feest! Op www.keurslager.nl zijn diverse recepten voor kinderen te vinden (eetmoment: kinderkeuken). Niet alleen zijn kinderen dol op deze lekkere hapjes, ze kunnen ze ook nog eens heel eenvoudig zelf maken. 

Let op: plaats de barbecue altijd buiten het bereik van kinderen. Laat kinderen nooit alleen bij een brandende barbecue!

Meer dan vlees
Barbecue is meer dan vlees. Bij een complete barbecue mogen salades, sauzen, rauwkost en stokbrood niet ontbreken. Op www.keurslager.nl staan diverse originele recepten. Kant en klaar kopen is natuurlijk wel zo makkelijk en bij ons zijn de salades altijd vers. 

Barbecuetips

Vlees (bewaar) tips:

Als het de volgende dag wordt genuttigd kan het in de koelkast worden bewaard.

Haal ingevroren vlees de avond tevoren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.

Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat vlees, dat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de (warme) buitenlucht ligt.

Leg het vlees nooit in de zon.

Kip en varkensvlees dient u altijd helemaal gaar te eten!

Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, gebruik hiervoor altijd schone schalen.

Veltman, Keurslager

Markt 61A
9251 JR Burgum
0511461336

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten